ambulant jeugd en gezinsbegeleider: Denise

Foto 7 Denise
Foto 7 Denise

‘Dit werk blijft mensenwerk, werken doe ik vanuit mijn hart’

Denise van Sprang (25) werkt als ambulant gezinsbegeleider met een SKJ-registratie bij Makker, onderdeel van Prisma. Als ambulant gezinsbegeleider komt ze bij gezinnen thuis om ouders te ondersteunen. Of juist om kinderen te helpen. Samen met het gezin denkt ze mee over mogelijkheden om het gezin in hun eigen kracht te zetten.

Multi-inzetbaar

De hulpvragen lopen uiteen, vertelt Denise. “Wij werken vanuit de vraag die van het gezin komt. We vertellen niet wat ze moeten doen. Wij bieden ondersteuning in de vragen die zij hebben. Dat kan verschillen van hulp met het zindelijk maken van het kind, tot psychoeducatie, bijvoorbeeld om een diagnose uit te leggen.”


Natuurlijk zijn er ook andere casussen. Denise: “Soms is het werk heftig. Bijvoorbeeld in het geval van huiselijk geweld, of omdat er vanuit de gemeente vragen zijn. Dan werken we met specifieke voorwaarden. Natuurlijk nam ik in het begin casussen mee naar huis. Door ervaring leer je daarmee omgaan… The hard way! Het blijft natuurlijk mensenwerk en dus werk je vanuit je hart.”

 

Foto 11 Denise
"Dat mensen jou vertrouwen en om hulp vragen is het meest bijzondere!"


Vertrouwen opbouwen

Volgens Denise is dat juist waarom het werken in de zorg zo bijzonder is. “Veel gezinnen krijgen de ene na de andere hulpverlener in huis. Het is zo bijzonder om te zien dat ze jou het vertrouwen geven. Om wéér iemand nieuws toe te laten in hun leven. Samen bouw je aan zo’n vertrouwensrelatie. Als die er eenmaal is, vertellen ze je álles. Waar ze mee zitten. Waar ze jouw hulp bij kunnen gebruiken. Dat is het allerbijzonderste! Ik probeer daarmee bij gezinnen die al generaties lang problemen hebben de cirkel te doorbreken of te werken aan het doorbreken van de cirkel.

"Samen bouwen aan een vertrouwensband is als gezinsbegeleider belangrijk"

Wat werken in de zorg ook bijzonder maakt, is dat je jezelf zo goed leert kennen, vertelt Denise. “Het was voor mij niet vanzelfsprekend om in de zorg te gaan werken. Ik ben eerst aan de studie bouwkunde begonnen, maar toen merkte ik toch al snel dat mijn hart daar niet lag. Veel familieleden werken in de zorg, dus uiteindelijk besloot ik zelf naar de open dag van de studie maatschappelijk werk en dienstverlening (nu social work) te gaan. Daar werd ik meteen super enthousiast van!”

Foto 6 Denise

Zelfkennis

Nu wordt ze in haar werk dagelijks geconfronteerd met wie ze is. “Dat is bijzonder, want je loopt tegen situaties aan waarin je jezelf juist wél of helemaal niet herkent. Je wordt continu geconfronteerd met je eigen normen, waarden en overtuigingen. Als ambulant gezinsbegeleider krijgen we intervisie en leer je daar steeds beter zelf mee omgaan. Dat is een onderdeel van mijn werk waar ik veel energie uit haal. Daarom werk ik hiernaast ook als stage- en collega-begeleider. Dit is iets waarin ik mezelf graag verder wil ontwikkelen. Ik zie mezelf ooit wel verder studeren tot gedragsdeskundige zodat ik dieper de casussen in kan duiken. Bij Prisma is daar gelukkig veel ruimte voor!”

"Als gezinsbegeleider loop je tegen situaties aan waarin je jezelf wél of juist helemaal niet herkent"

Word ook begeleider