Ambulant begeleider: Hubine

Hubine van den Kieboom - Makker
Hubine van den Kieboom - Makker

Leren om zelf te doen

Hubine is ambulant hulpverlener bij Makker. Ze ondersteunt mensen met een licht verstandelijke beperking en psychiatrische problematiek om hun leven in te richten zoals zij dat willen. “Ik wil mensen leren om dingen zelf te doen.”

Zelfvertrouwen creëren

“Mensen met een lichte verstandelijke beperking komen vaak moeizaam mee in de huidige, ingewikkelde maatschappij. Als ambulant begeleider help ik hen om stappen vooruit te zetten. Hoe klein ook. Dat gaat van leren hoe je de keuken schoonmaakt tot aan hulp bij opvoeden, contact met instanties en de administratie. Zodat zij het vertrouwen krijgen: ik kan dit ook zelf.”

 

0Y8A1778 B
“Mijn dag is compleet als ik uiteindelijk kan zeggen: “Kijk eens, dat heb je kei-mooi zelf gedaan!”

Doorontwikkeling

Hubine heeft onlangs vanuit Makker de post-hbo-opleiding tot consulent Wmo, Wlz en Jeugdwet afgerond. “Binnen het team waren we vaak zoekende: waar heeft een cliënt nou wanneer recht op? Dat besprak ik met mijn teamleider. Ik stelde voor dat ik deze opleiding zou volgen en ook mijn teamleider was enthousiast. Dat ik me op deze manier kan ontwikkelen, in een tijd van onrust in de zorg, vind ik bijzonder.” 

Successen vieren

“Ik vind het belangrijk om successen te vieren. Zo had een klant een vervuilde tuin, omdat de honden er hun grote boodschap mochten doen. De eerste dag zei ik: “Als het jullie voor donderdag lukt om dit op te ruimen, gaan we iets leuks doen.” En inderdaad, toen ik terugkwam was het schoon. Toen zijn we appelflappen gaan halen. Door een positieve benadering zijn cliënten gemotiveerd om steeds meer dingen op te pakken.”  

0Y8A1698 B1920zw

Persoonlijke benadering

“Als je ontdekt wat iemand belangrijk vindt, helpt dat enorm in het proces. Is een cliënt Feyenoord-fan, dan houd ik het sportkatern bijvoorbeeld goed in de gaten. Omdat we iets delen, bouwen we een band op. Vanuit vertrouwen gaan we werken aan verandering. Dat is het mooie aan dit werk: je bent langere tijd in iemands leven. Je kunt meer doen dan alleen focussen op iemands hulpvraag.”

“Als ambulant hulpverlener laat iemand je binnen in zijn of haar leven. Daaraan een bijdrage leveren vind ik superleuk.”

Word ook begeleider.

Bekijk onze vacatures