Ambulant begeleider: Karlijn

Karlijn De Rijck 2 (1)
Karlijn De Rijck 2 (1)
“Wanneer iemand het zinvol vindt dat ik langskom, is mijn doel behaald.”

Zorg aan huis via Makker

Als ambulant begeleider biedt Karlijn cliënten zorg aan huis. “De cliënt bepaalt zelf welke zorg hij nodig heeft. Dat maakt dit werk zo leuk.”

Wat wil de cliënt

“Het is bij dit werk belangrijk om te proberen om nergens iets van te vinden. Ik werk zoveel mogelijk op het tempo van de cliënt. Ook wanneer ik zaken zie waar ik graag iets mee zou willen doen, zoals een stapel onbetaalde rekeningen of een onhygiënische situatie. Het doel is vooral dat de cliënt zich ondersteund voelt, op een manier die hij zelf nodig acht.

De hulpvraag moet altijd vanuit de persoon zelf komen. Alleen zo ontstaat er een duurzaam resultaat.”
"Je moet mensen niet afhankelijk maken van zorg als dat niet nodig is.”

Leven en laten leven

“Wij zijn er om mensen te helpen met gerichte zorg aan huis. Dat betekent niet dat je voor hen beslist hoe die hulp eruit moet zien. Het is hun leven, zij beslissen zelf wat ze ermee doen. En zolang zij geen gevaar voor zichzelf of voor anderen vormen, kan en wil ik hen niet dwingen om bepaalde keuzes te maken. Dat zou jij toch ook niet fijn vinden?”

Karlijn De Rijck

Een veeleisende samenleving

“Onze doelgroep wordt in veel opzichten niet begrepen. Veel mensen weten niet wat het betekent om een verstandelijke beperking te hebben. Doordat cliënten zich verbaal staande houden, overschatten anderen hun niveau vaak. De dokter die een te moeilijk verhaal vertelt. Of een brief van de Belastingdienst die je niet begrijpt, ook niet nadat je belt. Dat zorgt voor frustratie.”

De juiste begeleiding

“Bij Makker creëren we een situatie waarin iemand zelf weet wat hij moet doen. Bijvoorbeeld door bij moeilijke brieven altijd de hulp van iemand in het netwerk in te roepen. Zo werken we toe naar meer zelfstandigheid, hoe klein die stapjes ook zijn. Je moet je altijd bedenken dat jij gast bent in iemands leven. Dat vereist geduld en veel empathisch vermogen.”

“Bij Makker proberen we iemand sterker te maken zodat hij zijn eigen problemen op kan lossen.”

Zorg aan huis is completer dan in de spreekkamer

“Een groot voordeel van mijn werk vind ik dat ik achter de voordeur kom. Dat is veel waardevoller dan wanneer je iemand in de spreekkamer treft. Iemands huis zegt vaak veel over met wat voor persoon je te maken hebt. Het geeft je een completer beeld van wie iemand is en hoe het met die persoon gaat.”

Ga ook aan de slag als ambulant begeleider en bied zorg aan huis.

Solliciteer als begeleider