Ambulant begeleider: Marieke

IMG 3622 B 800 (1) (1)

Marieke Mulders is ambulant hulpverlener bij Makker. 

Haar missie? Mensen klaarstomen voor een zelfstandige toekomst. Geen enkele vraag is voor Marieke te gek. “Ik wil dat mensen zich bij mij veilig en welkom voelen.”

IMG 3641 B 800Px

Geen vraag is te gek

“De vragen die ik krijg van cliënten lopen heel erg uiteen. Van een incassobrief waar hij of zij niets van begrijpt tot een telefoontje naar een instantie wat veel cliënten spannend vinden. Dan ga ik naast ze zitten en bel ik met de betreffende organisatie. Vaak neemt de cliënt al na drie minuten het gesprek helemaal over. Dat is mooi om te zien. Mensen kunnen vaak meer dan ze zelf denken.”

Zoete inval

Wat Marieke betreft is de sfeer op de Tuinzigtlaan goed. “Het voelt een beetje als een zoete inval. Iedereen voelt zich heel welkom hier. Natuurlijk zijn er wel eens akkefietjes, zoals dat overal is, maar bovenal voelen mensen zich hier thuis.”

Succesverhalen

Voor Marieke voelen de kleinste overwinningen al aan als successen. “Het zelfvertrouwen bij de bewoners is vaak zo laag, dat is jammer. Als na afloop van een gesprekje iemand het gevoel heeft het weer zelf te kunnen, tovert dat bij mij een glimlach op mijn gezicht.”

Allebei een beperking

Marieke heeft een visuele beperking die ze soms wijs inzet tijdens haar werk.

IMG 3618 B 800
“Ik ben nagenoeg blind. Dat maakt dat zowel een cliënt als ik een beperking hebben als we iets samen ondernemen. Als ik met een cliënt op pad ga, zeg ik altijd: ‘Ik help jou, maar jij moet mij ook helpen.’ Ik zie bijvoorbeeld niet waar de deur is. Doordat we elkaar helpen, blijven we gelijkwaardig aan elkaar.”

Samenwerking

Het toffe aan Makker vindt Marieke dat het samenwerkingen met andere instanties opzoekt. Marieke: “Soms zie je dat organisaties andere organisaties zien als concurrent, bij Makker is dat niet het geval. Zij gaan zonder moeite gesprekken aan met andere partijen, om zo te horen hoe we samen het beste uit alles kunnen halen. Die instelling is volgens mij precies wat de samenleving nodig heeft.” 

Ook een beetje hulp nodig bij jouw stap naar zelfstandigheid?