Ambulant begeleider: Natascha

0Y8A2022 B 1
0Y8A1983 B

Ambulante hulp leert je zelfstandiger te worden

Natascha geeft al sinds 2007 ambulante hulp aan meer dan 20 cliënten tegelijk. “Dat kleine beetje dat ik bijdraag om iemand zelfstandiger te maken geeft grote voldoening.”

Verschillende soorten hulpvragen

Van het huishouden doen tot vriendschappen aangaan of de administratie bijhouden: er zijn verschillende redenen dat cliënten bij Natascha aankloppen. “Wij werken oplossingsgericht, maar dat betekent niet dat we zeggen wat cliënten moeten doen. Ik wil juist dat zij zelf de hulpvraag formuleren. Problemen of doelen pakken we vervolgens op hun eigen manier aan.”

Samen oppakken

“Veel van de cliënten die ik ondersteun, vinden het moeilijk om het verband tussen oorzaak en gevolg te zien. Ik stel daarom open vragen over het doel van de cliënt en hoe hij dat wil gaan bereiken. Zo stimuleer ik hem om zelf te bedenken wat wel en niet kan. En als hij bepaalde keuzes spannend vindt, zijn wij er altijd als vangnet. Bijvoorbeeld wanneer je een eenzame cliënt meeneemt om het sociale netwerk te vergroten.”

0Y8A2022 B 1
“Het woord ‘moeten’ is verboden. Daar zou ik zelf ook de kriebels van krijgen. Bij Makker krijgen cliënten de kans om zelf te ontdekken wat zij willen.” - Natascha van Gils

Meedoen in de maatschappij

“Vaak denkt de omgeving dat de cliënten die ik ondersteun dat zij niet zelfstandig kunnen wonen, omdat ze bijvoorbeeld overlast veroorzaken. Vaak blijkt dat iemand met de juiste ambulante hulp wel op zichzelf kan wonen en zich volwaardig burger kan voelen. Op afstand ben ik aanwezig en ik kom alleen wanneer dat echt nodig is. Voor de een is dat eens per week, voor de ander maar eens per maand.”


Zelfstandig, maar niet alleen

“Als ambulant begeleider werk je zelfstandig, maar niet alleen. Je staat als team achter een cliënt. Met eigen collega’s, maar ook met experts van andere instanties. Het is erg belangrijk dat je elkaar opzoekt, met elkaar spart en van elkaar leert. Als je alleen maar vanuit jezelf redeneert, kan er tunnelvisie ontstaan.”

0Y8A2005 Bgr Zw

Goed luisteren

“Ik luister goed en sluit aan bij het niveau, tempo en de interessegebieden van de cliënten die ik ondersteun.”

Ervaar de voldoening van hulp in de ambulante zorg.

Bekijk onze vacatures