Ambulant begeleider: Remco

0Y8A1848 B
0Y8A1949 B

Remco is ambulant hulpverlener

Remco werkte al op een woonvoorziening van Prisma, maar is daarnaast nu ook ambulant begeleider bij Makker: “Op de woonvoorziening waar ik voorheen werkte, lag het niveau van de cliënten laag en bepaalde je zoveel mogelijk in samenspraak met de cliënt, maar ook in overleg met het netwerk. Nu ga ik echt met mensen zelf in gesprek over welke keuzes zij willen maken.”

Niet iemands vader

“In de zorg beslis je vaak wat de beste keuze voor iemand is. Makker doet dat juist niet. We vinden het belangrijk om zo min mogelijk in te vullen. Je past je aan aan het leven van de cliënt en laat hem zelf zijn eigen keuzes maken. Als de cliënt hulp wil bij het boodschappen doen of naar de dokter gaan, dan ga ik mee. Door de individuele aandacht bloeien mensen op.”

0Y8A1893 B 1920
“Bij Makker kijken ze goed naar welke cliënt met mijn persoonlijkheid matcht.” - Remco van Noije

Een duwtje in de rug

De hulpvraag die cliënten Remco stellen, is vaak administratief van aard. “Bijvoorbeeld bij het bellen naar de Belastingdienst. Vaak zijn cliënten bang dat ze vastlopen in zo’n gesprek of niet meer weten wat ze afspreken. Ik geef ze het zelfvertrouwen om zelf te bellen en geef ze net dat extra duwtje in de rug.”

0Y8A1844 B Zw 1920

Relativeren

“Het werk als ambulant begeleider helpt me mijn eigen leven te relativeren. Ik waardeer de kleine dingen meer. En humor is erg belangrijk. Een leuk grapje helpt vaak om cliënten even uit hun sores te halen.”

Het echte probleem achterhalen

Remco achterhaalt de vraag achter de vraag. “Ik heb eens een cliënt gehad die zei dat ze last had van haar tanden. Toen ik keek bleek dat haar gebit in erg slechte staat was, maar dat ze doodsbang was voor de tandarts. Ik ben toen met haar meegegaan. De keer daarop durfde ze het zelf.”

0Y8A1848 B

Ruimdenkend

Als ambulant begeleider vind ik het belangrijk om laid-back en ruimdenkend te zijn. “Je ziet een heel andere kant van de samenleving. Er is bijvoorbeeld ook drank- en drugsproblematiek. Het is belangrijk om daar geen mening over te hebben en altijd proberen aan te sluiten bij de waarheid van de cliënt. Ik ben er gewoon voor hen, de maatschappij veroordeelt immers al genoeg.”

Mooie momenten

Er zijn genoeg mooie momenten die Remco meemaakte, maar eentje steekt er bovenuit: hij nam ooit een cliënt mee naar een wedstrijd van Ajax. “Zij had de dag van haar leven en ik ook. Je vergeet soms hoe klein hun wereld is en het voelt als een eer dat ik haar wereld wat groter mocht maken. Zelfs een ritje door de tunnel was een unieke ervaring voor haar. Ik krijg er nog kippenvel van.”

 

“Groot, klein, man, vrouw: ik kom via mijn werk bij alle soorten mensen terecht. Al die inkijkjes in andermans leven maakt mijn werk super interessant.”

Word ook begeleider.

Bekijk onze vacatures