Verpleegkundig begeleider: Yvonne

Yvonne Makker 2

Yvonne is persoonlijk begeleider met een verpleegkundige achtergrond bij Makker: 'In deze functie komt zoveel samen'.  

Yvonne Allmendinger uit Oss werkt al sinds haar veertiende in de zorg. Vroeger deed ze dat in verpleeghuizen voor ouderen, nu ondersteunt ze mensen thuis die niet direct zelfstandig kunnen meedoen in de samenleving. “Het is zo leuk dat die twee dingen nu samenkomen in mijn functie bij Makker.”

Yvonne Makker

Grotere rol voor verpleegkundige

Doordat de kwaliteit van ondersteuning verbetert, worden mensen met een zorgvraag ook steeds ouder. Dat betekent dat mensen met een ondersteuningsvraag en dus ook medewerkers steeds meer te maken krijgen met verouderingsproblematiek. Bovendien is er vaak op een jongere leeftijd al meer risico op verouderingsklachten. Dit zorgt ervoor dat de complexiteit van de zorgverlening toeneemt en dat er een grotere rol ligt voor verpleegkundigen.
‘Het klinkt cliché maar het is echt waar: dit werk is nooit saai, je maakt zoveel mee en iedere dag is anders’

Is dit alles?

Yvonne komt namens Makker - onderdeel van Prisma - bij mensen thuis. Dat vraagt soms om aanpassingsvermogen. Ze richt zich op de persoonlijke relatie en op het bouwen van vertrouwen. “Soms moet je twee tot drie maanden bij iemand thuis komen om dat vertrouwen te winnen, maar ik heb geduld.” Yvonne is zich ervan bewust dat ze geen zaken kan afdwingen. De beste manier is observeren, in gesprek gaan, vragen stellen en ontdekken hoe de ondersteuning nog passender gemaakt kan worden. “Ik vraag me voortdurend af: ‘Is dit alles?’ Je komt om te helpen bij het wonen en leven, maar op een gegeven moment merk je bijvoorbeeld dat kunst is om erachter te komen wat er allemaal speelt en een oplossing te bedenken.” 

‘Nu gaat het beter met deze man: dan maakt mijn hart wel een sprongetje’

Goed doorvragen

Zo kwam ze ooit thuis bij iemand met diabetes. Van de praktijkondersteuner hoorde ze dat zijn bloedsuikerwaarde te hoog was. Met goed doorvragen ontdekte ze dat zijn voedingspatroon te veel suikervrije producten bevatte. Maar ook dat hij alle medicijnen ’s morgens in één keer slikte. Met vallen en opstaan probeerden ze samen nieuwe dingen uit tot ze de manier vonden die werkte. Ze overlegden dat ze ‘de medicijnen van ‘vijf uur’ naar een plek verplaatsen waar hij op die tijd elke dag iets anders pakte. Een simpele oplossing voor beiden. Nu gaat het beter met deze man. “Dan maakt mijn hart wel een sprongetje,” zegt Yvonne. “Dat is waar je het voor doet.” 

Yvonne Makker 2

Een groter kleurplaat

Bij Makker en Prisma willen we graag meer persoonlijk begeleiders 4 met een verpleegkundige achtergrond naast de agogische begeleiders, bijvoorbeeld in elk ambulant team of binnen de ouderenzorglocaties. Yvonne kan daarin een mooi voorbeeld zijn: ze straalt als zij praat over de mogelijkheden die ze krijgt voor haar persoonlijke ontwikkeling. “De typische kwaliteiten van ons werk blijven hetzelfde: empathie, aanpassingsvermogen en opmerkzaamheid. Maar daarnaast ook steeds breder leren kijken en buiten de lijntjes durven kleuren. Beter voor degene die ik help en leuker voor mij.” Ook kijkt ze ernaar uit om binnenkort collega’s te inspireren om zich ook te verdiepen in de nieuwe functie. Aan Yvonne’s enthousiasme zal het niet liggen, want iets extra’s doen dat past haar: “Ik herinner me dat degene die ik ondersteunde, mij steeds uitnodigde om buitenshuis koffie te gaan drinken en een gebakje te eten. Toen hij enige tijd later jarig was, heb ik het geregeld. Hoe leuk was dat!”

Toegevoegde waarde voor het team

Vanuit haar rol  kan Yvonne de teamleden ondersteunen door te luisteren naar hun verhaal. “Als mensen met een ondersteuningsvraag problemen op het gebied van lichamelijke of psychische klachten hebben, kan ik dit op een holistische manier bekijken. Maar ook advies geven in welke stappen ze kunnen ondernemen. Door mijn expertise kan ik ze helpen in andere richtingen te zoeken waar ze zelf nog niet over nagedacht hebben. Zo kunnen er uiteindelijk weer stapjes gezet worden in het proces van degene met de ondersteuningsvraag. Het advies kan telefonisch zijn met de desbetreffende collega, maar ik kan als verpleegkundige ook meegaan naar een casus om het gesprek aan te gaan. Dit is per persoon verschillend en ik kan mezelf aanpassen op de casus en waar nodig ondersteuning bieden.” Zo werd Yvonne onlangs gebeld door een collega van een ander team. “Hoe kan hij omgaan met een ouder wordende persoon met MS die val gevaarlijk is en niet wil verhuizen? Ik heb de desbetreffende collega tips gegeven waar hij zelf nog niet over had nagedacht. Dit hielp hem om verder te gaan met deze casus.”

Voor Yvonne is het simpel: “Meer doen dan wat er standaard van je verwacht wordt, dat maakt het werk leuker. Zowel inhoudelijk als op persoonlijke vlak. Die speelruimte krijgen we van Makker en ik grijp die kans met beide handen aan.”

Ook een beetje hulp nodig bij jouw stap naar zelfstandigheid?